Receptionist(e): Goed nieuws voor receptionistes!

Arbeidsmarkt zoekt specialist

door Jurry Brand

AMSTERDAM – De donkere wolken boven de arbeidsmarkt blijven nog even hangen. Maar er zijn ook de komende jaren beroepen waar bovengemiddeld veel vraag naar is. Een kleine greep: verpleeghulpen, politieofficieren, materiaalkundigen en receptionisten.
Dat blijkt uit een prognose die het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), onderdeel van de Universiteit Maastricht, vandaag naar buiten brengt. De onderzoekers kijken naar de ontwikkelingen in een groot aantal sectoren, in de periode tot 2018.

Het algemene beeld dat daaruit opstijgt, is niet echt opbeurend: de komende vijf jaar verdwijnen er 14.000 banen. ROA rekent wel met een lichte groei van de economie, maar het is niet genoeg om ook te zorgen voor extra banen. „Dat wil simpelweg zeggen dat er werk verdwijnt”, zegt onderzoeker Didier Fouarge van het ROA. „Weliswaar is ruim 14.000 bescheiden op een beroepsbevolking van ruim zeven miljoen, maar toch.”

Pensioen

De krimp in het aantal nieuwe banen betekent niet dat iedereen die de arbeidsmarkt op komt aan de kant moet blijven staan. Het ROA voorspelt namelijk ook een grote ’vervangingsvraag’, vooral veroorzaakt door werknemers die met pensioen gaan.

In totaal moeten er tot aan 2018 zo’n 1,3 miljoen werknemers ’vervangen’ worden. Het ROA heeft voor elke sector uitgezocht welke beroepen bovengemiddeld veel gevraagd zullen worden de komende jaren (zie graphic), en welke het minst. Op die manier ontstaat een lijst waar jongeren die hun studie nog moeten kiezen wat aan kunnen hebben, zegt Fouarge.

„In het algemeen zijn de kansen in de zorgsector nog steeds het best”, zegt Fouarge. „Al zijn de prognoses wel iets somberder geworden. Ook in de techniek zijn de perspectieven beter dan in andere sectoren. Vooral in elektrotechniek op universitair niveau en bij werktuigbouwkunde op alle opleidingsniveaus.”

Bron: De Telegraaf