Succesvol onderhandelen? Draag rode kleding.

Mensen die rode kleding dragen presteren beter bij een onderhandeling dan mensen in witte kleding. Dat blijkt uit het afstudeeronderzoek van Hachmang aan de Universiteit van Tilburg.

Zij voerde een experiment uit waarbij 48 mannen en 48 vrouwen onderhandelden over de in- en verkoop van koffie. Om invloed van geslacht te vermijden – uit eerder onderzoek bleek dat mannen betere resultaten behalen in onderhandelingen met vrouwen, dan andersom – onderhandelden vrouwen met vrouwen, en mannen met mannen. Het enige dat varieerde in het experiment was de kleur van kleding: de proefpersonen droegen ofwel een rood, ofwel een wit t-shirt. Zowel de kopers als de verkopers met rode t-shirts haalden aanmerkelijk betere resultaten. Ook blijkt uit het onderzoek dat mensen in witte kleding hun openingsbod meer aanpassen aan de rode onderhandelaars dan andersom.

Dat kleur een grote invloed heeft op emoties, gedrag, functioneren en perceptie is al langer bekend. Zo bewees eerder onderzoek dat proefpersonen die voetballers op hun kwaliteiten moesten beoordelen, voetballers in het rood als betere voetballers zagen dan voetballers in het wit. En mensen die blootgesteld zijn aan de kleur rood voorafgaand aan een IQ-test, maakten deze test slechter dan mensen die bijvoorbeeld de kleur grijs te zien kregen. Ook is bekend dat mensen terugdeinzen bij het zien van de kleur rood. Volgens Hachmang kan dit ontwijkgedrag een verklaring zijn voor het succes van rood in onderhandelingen: we vertonen ontwijkgedrag bij het zien van de kleur rood en daardoor conformeren we ons onbewust aan iemand die rood draagt.

Vakantie en onderhandelen met rode kleding

“Mensen zouden zich misschien iets bewuster moeten zijn van welke kleding ze aantrekken”, aldus Hachmang, “Onderhandelen doe je namelijk bijna elke dag. Op je werk. Maar ook in je vrije tijd als je bijvoorbeeld met je partner onderhandelt over de vakantiebestemming die je gaat bezoeken.” [alinea van nu.nl].

Wil je ook beter leren onderhandelen? Volg dan deze training Onderhandelen.

Boek je voor zaterdag 9 januari dan is de prijs slechts €250! Dus kijk snel op Onderhandelen.

 

2 gedachten over “Succesvol onderhandelen? Draag rode kleding.

  1. Leuk stukje. Het is absoluut waar, het werkt echt. Mensen onthouden je ook langer als je iets roods draagt.
    Rood is ook de kleur van de liefde…. dus wellicht wordt je “tegenstrever” wel een beetje verliefd op je als je iets roods draagt. Daarom geeft hij of zij dan eerder toe. Om te “behagen”.
    En die rode onderbroek van jou Tom, nee daar ben ik niet zo in geïnteresseerd. Alvast een mooi 2016 gewenst en denk om rode vuurpijlen. Die zijn het gevaarlijkst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.