Wat vertellen voeten?

Wat vertellen voeten?

Gisteravond gaf ik een salespresentatie. De receptioniste Daniëlle ontving mij. Zij is zeer professioneel en geeft mij iedere keer een welkom en betrokken gevoel. Een voorbeeld receptioniste!

Zij bracht mij naar de plaats waar ik de presentatie zou gaan houden. Wij stonden nog even te praten en zij vertelde mij dat zij weg moest (het was ook haar eindtijd) omdat zij een privé afspraak had. Ik zei tegen haar, dat is nou ook toevallig Daniëlle, morgen gaat er een videotip uit die het juist over de stand van voeten in (staande) gesprekken gaat. Kijk eens waar jouw linkervoet (al) naar wijst? Die keek naar de lift. Want ze moest weg. Leuk en interessant hè? Onze voeten vertellen heel eerlijk wat wij eigenlijk willen. Kijk en geniet van de video en let vanaf nu eens meer op je eigen voeten en die van je gesprekspartner. Wil jij of de ander echt in gesprek of zijn jullie er klaar mee?

Oorzaken van de miscommunicatie:

 • vraag je af of je bij de ander de juiste snaar hebt weten te raken;
 • ben je echt met de ander bezig geweest;
 • heb je de juiste vragen gesteld;
 • ging je in op wat verteld werd en herhaalde je de essentie op inhoud en gevoel;
 • heb je voldoende rekening gehouden met de tijd van de ander;
 • ...

Wil je onder jouw reactie weergeven?

Guido Weijers en (non) verbaliteit

Kom eens praten over kansen bij onze organisatie

Ik nodig je uit Tom

16 gedachten over “Wat vertellen voeten?

 1. Dank je wel Tom! Nu nog kijken wat ik kan doen met de informatie als de voeten van de ander richting de lift staan… Het gesprek afronden, of de interesse weer zien te wekken, waardoor de voeten wellicht weer mijn kant op gaan staan… Ben benieuwd of dat laatste kan werken.

 2. Jongens, wat kan deze wetenschap handig zijn. Het is als het ware enigszins in de toekomst kijken. Ik zal de volgende keer bij het biljarten kunnen zien welke kant jouw hazenpad oploopt ( als je het strijdtoneel zou willen verlaten!)…

 3. Grappig weetje, dat zeker. Maar ik ben verward nu… 25 jaar geleden leerde je me al om mensen in de ogen te kijken. Heeft prima gewerkt achteraf blijkbaar… Maar als ik nu naar voeten ga staren, zal mijn gesprekspartner dit niet vreemd vinden 🙂

  En wat nu als ik met een vrouw aan een tafel zit, tegenover elkaar. Gewoon even onder het tafeltje gluren? Kijken of ze al aanstalten maakt om te vertrekken? mwah… Laat ik het toch maar bij oogcontact houden

 4. Heel leuk en interessant filmpje, dat ik trouwens van een klant kreeg toegestuurd. Als voetreflextherapeut heb ik al heel wat verhalen ‘gelezen’ en gevoeld van blote voeten. Leuk dat ik nu ook geschoende boodschappen kan herkennen. Heel handig! Dank.

 5. Heel herkenbaar. Als ik merk dat klanten “klaar met me zijn” dan zeg ik zelf tot later. Op voeten heb ik niet zo gelet maar ga dat zeker doen. Overigens non verbaal zijn er ook genoeg aanwijzingen als het gesprek klaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.